ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ

Η “Cactus” Editions ιδρύθηκε το 1975 από τον Οδυσσέα Χατζόπουλο. Μεταξύ 1975-1991 εκδόθηκαν περίπου 2.800 βιβλία χωρίς καμία χορηγία από το κράτος ή εταιρεία ή πολιτικό κόμμα ή οποιαδήποτε άλλη μορφή επιδότησης. Επιπλέον, δεν έλαβε καμία χρηματοδότηση από τους συγγραφείς αυτών των βιβλίων. Αυτού του είδους η ηθική πρακτική συνεχίστηκε μέχρι σήμερα χωρίς εξαιρέσεις.

Την περίοδο εκείνη κυκλοφόρησαν μερικές από τις μεγαλύτερες σειρές επιστημονικής φαντασίας και οι Έλληνες αναγνώστες ήρθαν σε επαφή με το έργο ορισμένων από τους κορυφαίους συγγραφείς αυτού του είδους, όπως ο Άρθουρ Κλαρκ, ο Ισαάκ Ασίμοφ κ.α.

Όντας σταθερά πιστός και υποστηρικτής της αναγκαιότητας κυκλοφορίας βιβλίων που μιλούν για σημαντικά γεγονότα του παρόντος, ο Cactus πρωτοστάτησε στην έκδοση πολυάριθμων «δημοσιογραφικών» βιβλίων-ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με διάφορους διάσημους επιστήμονες, δημοσιογράφους και δημόσια πρόσωπα. Η θεματολογία αυτών των βιβλίων ήταν εντυπωσιακή και συγκλονιστική για τον σύγχρονο αναγνώστη εκείνης της εποχής. Παράλληλα, το Cactus δημοσίευσε σημαντικά έργα γραμμένα από σπουδαίους Έλληνες (Γ. Σκαρίμπας, Π. Πικρός κ.λπ.) και ξένους (H. Miller, G. Orwell, H. Hesse, M. Waltari κ.λπ.) μυθιστοριογράφους και δοκιμιογράφους, μαζί με δοκίμια. , βιογραφίες και ιστοριογραφίες, με πιο εκπληκτικό το έργο του Χ. Παπαρρηγόπουλου «Ιστορία του ελληνικού έθνους» γραμμένο στα νέα ελληνικά.

Από το 1991, μαζί με τις υπόλοιπες εκδόσεις, κύριος σκοπός της Cactus Editions είναι η δημοσιοποίηση της πλήρους σειράς «Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία – Οι Έλληνες», με μελλοντικά σχέδια να τις εκδώσει πλήρως μεταφρασμένες και με σχόλια -για πρώτη φορά σε εθνικό και διεθνώς- όλα τα έργα συγγραφέων που ανήκουν στην αρχαία ελληνική αρχαιότητα. Η σειρά αυτή βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2000 από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο Aix-en-Provence και επίσης τον Οκτώβριο του 2002 από το Ίδρυμα Πιερίδη στην Κύπρο, ως ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά έργα της εποχής μας. Μέχρι στιγμής αποτελείται από 800 τόμους και είναι διεθνώς η μεγαλύτερη σειρά βιβλίων με αυτή τη θεματολογία. Τον Ιανουάριο του 2004, ο Οδυσσέας Χατζόπουλος παρουσίασε τη σειρά «Οι Έλληνες» στην Κούβα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Μουσείο Τεχνών της Αβάνας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Πανεπιστημίου 46, 106 78, Αθήνα

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ